Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

zelfzorg-support #selfcare

#Be Careful!

Doe voorzichtig! Kijk uit! Wees voorzichtig met wat je wenst!
Zo maar wat vertalingen van Be Careful. Ken je deze ook al?

Wees zorgzaam of zorgvuldig voor jezelf!

Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt ontstaan er fysieke of mentale klachten zoals chronische stress, vermoeidheid of een dreigende burn-out. Je krijgt privé en op je werk, gedoe in je relaties waardoor je langzaam maar zeker in een negatieve spiraal terecht komt.

Je hebt vast vaker de boodschap gehoord dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is. In veel tijdschriften en zeker zo tegen de zomer, zie je luchtige artikelen over goed zorgen voor jezelf met praktische tips als: doe ontspanningsoefeningen, ga sporten, beoefen je hobby, of boek aan het eind van de ene vakantie alvast de volgende.

Grote kans dat je na de vakantie ondanks de leuke tips weer in dezelfde valkuil stapt en

  • Voor je het weet gooi je weer de handdoek in de ring omdat je het niet meer vol kan houden, terwijl je écht je best doet.
  • Of voel je je al snel weer een uitgeknepen citroen, zuur en met strakke kaken, en begrijp je niet hoe het zo snel weer zover heeft kunnen komen.

Je vraagt je wanhopig af wat je nu weer niet goed gedaan hebt. Waarom werken die aantrekkelijke tips voor jou niet? De ware reden is:

We gebruiken bijvoorbeeld een dagje sauna vaak als een soort tijdelijk zalfje voor pijnlijke gevoelens

Daarna ga je weer gewoon verder met je dagelijkse leven.
Echt voor jezelf zorgen gaat helaas niet over korte pleziertjes of acties terwijl ze dit in tijdschriften of blogs wel beloven.

Innerlijk landschap
Voor jezelf gaan staan vraagt eerst grondig aan de slag gaan met het op orde brengen van je innerlijk landschap. Daarna heb jij de kennis, moed en de kracht voor fundamentele en duurzame veranderingen in je uiterlijke landschap zoals bijvoorbeeld je gezin, familie, werk of onze planeet.

Hartgrondige Self-Care
als kern van persoonlijk leiderschap

Hartgrondige Self-care gaat over duidelijke strepen in het zand zetten: “tot hier en niet verder” en een ware “pleitbezorger” te worden voor jezelf net zo intens als wanneer je voor een ander opkomt.

Hoe doe je dat?

Kennis:
Bewustzijn is altijd een goede plek om te beginnen. Je moet eerst weten waar je nu staat in je leven en ontdekken:” Ja, dit is wat ik nodig heb” of  “Ja, dat is waar ik meer van wil” of “Ja, dat is wat ik wil gaan doen”.

Moed:
De moed om te veranderen, nieuwe risico’s te nemen en je levensboot echt te laten schommelen. Zelfs als dat ongemakkelijk en spannend voelt.

Actie:
Het maken van kleine aanpassingen, het nemen van nieuwe stappen, het geven van ondertiteling én het beoefenen van een nieuw vocabulaire. Ga strijden voor jezelf, je naasten en onze planeet.

Geeke heeft mij de spiegel voorgehouden om me te laten zien wie ik ben. Ze heeft me geholpen om weer te leren voelen, mijn grenzen aan te geven en balans in mijn leven aan te brengen.
Hierdoor sta ik krachtiger en met meer plezier in het leven.

Welke hulpmiddelen zijn er?
Het Self-Care Model is een multidimensionale persoonlijke overzichtskaart, waarmee je fysiek, emotioneel én mentaal grondig met jezelf en je energie aan de slag gaat.  Het is jouw huidige kaart gemaakt uit gedachten, gevoelens, overtuigingen, patronen, herinneringen en bedoelingen. Het model is een intelligente, dynamische en mysterieuze plek die voortdurend in beweging is en van waaruit jij met Lichaam-Hart-Geest een nieuw grondgebied gaat creëren.

Self-Care map

Gewaarworden
Jij gaat werkelijk op je eigen plattegrond staan en word je gewaar waar je bent. Als dat je duidelijk is en je weet hoe je innerlijk landschap eruitziet, dan kan je jouw wereld bewust vorm gaan geven.

Stel je voor dat …

  • Je een duidelijke pleitbezorger bent voor JEZELF
  • Je duidelijk uitspreekt wat je nodig hebt, ook al geeft dat soms ongemakkelijke gesprekken
  • Je solide ijzersterke grenzen hebt en duidelijke strepen trekt in het zand: “tot hier en niet verder”
  • Je weer luistert naar jouw eigen diepste behoeften, wensen en dit duidelijk vorm geeft in je werk en leven
  • Je gezondheid en vitaliteit weer dik in orde zijn en je ontspannen, helder en gefocust bent
  • Je vol vitaliteit, veerkracht en inspiratie werkt en dat er als vanzelf nieuwe uitdagende kansen ontstaan
  • Je vertrouwt op je gut-feeling, intuïtie en strijd voor een betekenisvol leven voor jezelf en anderen

Dat alles is echt mogelijk met Hartgrondige Self-Care.
Voel je de noodzaak of het verlangen om aan de slag te gaan met jezelf, en om bij de wortel te beginnen en niet alleen aan het oppervlak?
Wil je gaan werken met ijzersterke maar zachtmoedige grenzen?
Ben je toe om actie te nemen vanuit jouw waarden, behoeften en wil jij weer leider zijn in je gezin of werk?
Wil je aan kunnen voelen wanneer de grond onder je voeten gaat schuiven en zo voorkomt dat je een afgrond inglijdt?
Durf jij van de platgetreden paden af en je begeven op onbekend terrein?

Daar wordt het pas echt interessant!

Vraag dan om een 1-op-1 sessie of serie gesprekken aan om te ontdekken hoe jij de teugels weer in handen pakt voor meer Vitaliteit, Veerkracht en Vrijheid.

Beter/Voelen Geeke Booij

Navigeer naar
Navigeer binnen V+Kracht